Meny

Perific logo
I HEMMET

Perific för solproduktion

Uppskattad lästid: 5 min

Perifics system för effektmätning och effektstyrning är inte exklusivt för elbilsladdaren. Tack vare den avancerade hård- och mjukvaran kan Perifics produkter dessutom mäta solproduktion.

Perific är en komplett lösning för effektmätning och effektstyrning. Det innebär att Perificc kan erbjuda så mycket mer än bara lastbalansering för din laddbox – även om det var där hela resan började och därför ligger oss varmt om hjärtat.

I vårt ekosystem för effektmätning och effektstyrning ingår exempelvis, utöver elbilsladdning, också värmepump och solproduktion. Det är det sistnämnda vi ska fokusera på nu.

Monitor för alla fastigheter med solproduktion

Perific för solproduktion och elbilsladdning.

Perifics system för effektmätning och effektstyrning är inte exklusivt för elbilsladdaren. Tack vare den avancerade hård- och mjukvaran kan Perific också mäta solproduktion.

Precis som alla Perifics utvecklade produkter fungerar Monitor för alla typer av fastigheter mellan 16A och 2500A. Dessutom fungerar den oavsett om du har en gammal eller ny elmätare, eller om du har en aktiverad HAN-port eller inte.

Hur mäter Perific solproduktionen i min fastighet?

Rent praktiskt mäter Perific solproduktionen i din fastighet genom att samla in värden direkt från elcentralen kopplad till solproduktionen. Det gör att data som samlas in gällande solproduktion inte blandas ihop med effektförbrukningen i fastigheten.

Det är exempelvis vanligt att man har flera elcentraler i sin fastighet: en för hemmets stora effektförbrukare (spis, kyl/frys, värmepump) och en annan för garaget exempelvis. Om man då dessutom vill installera en solcellsanläggning är det klokt (och vanligt) att ännu en elcentral installeras, separat kopplad till just solproduktionen.

I det här läget har fastigheten alltså tre elcentraler: En huvudcentral, en elcentral till garaget och en elcentral för solproduktionen. Mäter man då endast vid huvudcentralen, den som brukar kallas P1, samlar mätenheten in samtliga data som en summa.

Det gör att den endast kan se fastighetens totala effektuttag och det är därmed omöjligt att skilja på solproduktion och elförbrukning.

Med Monitor mäter vi i stället effektuttaget vid varje enskild elcentral, vilket innebär att data samlas in separat från varje mätstation. Vi gör detta genom att koppla våra egenutvecklade fasklämmor runt L1, L2 och L3 vid varje “flaskhals” i elarkitekturen.

För dig innebär det här att du får korrekt data om fastighetens effektuttag som separerar produktion från förbrukning. Vi ger dig med andra ord kontroll över vad som händer inuti din fastighet och inte bara en siffra från in- och utflödet från fastigheten.

Solproduktion och effektförbrukning – en graf, separat data

Perific för solproduktion och effektförbrukning.

Genom att samla all information om fastighetens effektuttag på en och samma plats får du en överskådlig bild av fastighetens faktiska effektuttag.

Visste du? Andra lösningar för effektmätning separerar inte produktion och förbrukning i sin data, vilket innebär att den information som visas egentligen endast är hur mycket el fastigheten köpt in/sålt.

Med andra ord får du bättre översikt och kontroll på vad din fastighet faktiskt producerar och förbrukar. Så vad är fördelen med det? Jo, bland annat innebär det att du får exakta värden för fastighetens effektuttag.

Ett bra exempel är vad som händer med fastighetens effektuttag under en solig dag när solcellsanläggningen producerar solkraft.

Separata värden för produktion och förbrukning

Perific mäter alltså solproduktionen i din fastighet separat från din effektförbrukning – och samlar in värden därefter. Därför visas även data från produktion respektive förbrukning separat i appen. Det här innebär flera fördelar för dig som fastighetsägare, eller för dig som är en del av en större fastighet, såsom en bostadsrättsförening.

Om fastigheten exempelvis producerar 9 kW med solproduktionen och samtidigt laddar elbilen med 10 kW, då kommer fastigheten endast att behöva köpa in den 1 kW som fattas för att ladda elbilen.

Andra lösningar, som endast ser köp/sälj av el skulle då visa att fastigheten köpt in 1 kW och då dra slutsatsen att fastigheten endast förbrukat 1 kW.

Perific, däremot, drar det längre. Vi kan visa att fastigheten egentligen förbrukat 10 kW men att 9 kW av dessa totalt tio kom från solproduktionen. Alltså behövde fastigheten endast köpa 1 kW.

Den här sortens detaljerad information om fastighetens effektuttag ger dig inte bara bättre värden och data utan ger dig också en bättre grund att stå på när du behöver ta beslut gällande fastighetens effektförbrukning.

Perific och solproduktion – ladda din elbil med solens kraft

Perific för solproduktion är en funktion som möjliggör att elbilen laddas helt eller delvis med hjälp av din fastighets solproduktion.

Den här typen av optimerad laddning har potential att spara dig mycket pengar, samtidigt som du också besparar elnätet onödig press.

Perific för solproduktion är en del av vår senaste innovation optiCharge.

Laddning med solproduktion släpps preliminärt Q4 2023.

Publicerad Feb 13, 2023

Uppdaterad Jul 02, 2024

Relaterade artiklar

ARTIKEL
JUN 16, 2023

Undvik höga elpriser i vinter med effektstyrning

Energieffektivisering är det bästa sättet att förbereda sig inför vintern.

ARTIKEL
DEC 20, 2022

Ladda din elbil, lös effektproblematiken och sänk elkostnaderna

Med Perific sänker du onödigt höga elkostnader.

ARTIKEL
OCT 28, 2022

Effektuttag

Vad är effektuttag?

ARTIKEL
OCT 31, 2023

Kan man ladda elbilen när det regnar?

Hur fungerar elbilsladdning i regn?