Undvik höga elpriser i vinter med effektstyrning
Uppskattad lästid: 5 min
I sommarvärmen är det lätt att glömma bort den gångna vintern med sina skyhöga elpriser och förödande effektavgifter. Samtidigt var det bara för några månader sedan som många svenska hushåll hamnade i kris när elräkningen landade i brevlådan.
Under december 2022 snittade elpriset dryga 271 öre per kilowattimme i Sveriges södra delar. Fem månader senare, i maj 2023, låg elpriset på i genomsnitt 73,5 öre per kilowattimme, vilket motsvarar en sänkning med nästan 198 öre per kilowattimme.
Det är lätt att glömma bort de höga elpriser som vintern bjöd på när priserna sakta dalar. Tomas Öquist, grundare och CTO på Perific, höjer dock ett varningens finger för att elkrisen är långt ifrån över och att det är dags att fundera på att gardera sig inför kommande vinter redan nu.
Olika sätt att förbereda sig inför vinterns elpriser
Det finns flera sätt att förbereda sig inför vinterns elpriser, såsom att spara ihop till en buffert, installera en kamin i vardagsrummet, eller varför inte investera i riktigt varma kläder?
Skämt åsido råder naturligtvis ingen av dessa lösningar bot på det grundproblem som elkrisen innebär för svenska hushåll i dag – men det gör däremot energieffektivisering.
Vad är energieffektivisering?
Energieffektivisering blir ett alltmer utbrett begrepp i takt med att elräkningarna förblir fortsatt höga för de flesta. Energieffektivisering handlar kort och gott om att göra sin fastighet energieffektiv, någonting vi tidigare tagit upp i en tidigare artikel om energirenovering.
Energieffektivisering kan bland annat innebära att:
Lägga om taket
Isolera om väggarna
Byta till energisnåla lampor
Byta till energisnåla enheter
Byta värmepump
Använda effektmätning och effektstyrning
Att investera i energieffektivitet är också ett sätt att på sikt, eller direkt, spara pengar. Viss energieffektivisering tar längre tid att se resultat på, såsom att isolera om väggarna, lägga om taket eller byta ut energiineffektiva enheter mot energieffektiva alternativ. Annan energieffektivisering ser man resultat på direkt.
Till sådan energieffektivisering där resultat kommer närmast ögonblickligen hör effektstyrning.
Kan man inte spara el i batterier till vintern?
Nej, det går inte att spara el i batterier till vintern. Tekniskt sett kan man förstås spara el i batterier, såsom i batteriet i din telefon eller via solproduktion, men den energi som lagras kan inte lagras särskilt länge.
Anledningen är att batterier alltid arbetar, vilket innebär att en viss mängd ström går åt även om du inte använder batteriet. Det går alltså inte att samla in el under sommaren och sedan spara den till vintern.
Vusste du? Just nu utvecklas ett nytt slags batteri vid Uppsala universitet som på sikt är ämnat att lagra energi utan att förbruka det över tid.
Dessutom skulle det, för att kunna strömförsörja ett hem, teoretiskt sett krävas ett batteri med så stor volym att det helt enkelt inte skulle vara praktiskt möjligt i dag – för att inte tala om den negativa miljöpåverkan ett så stort batteri skulle ha.
Ett bättre alternativ att förbereda sig inför elpriserna i vinter är därför energieffektivisering.
Hur gör man sitt hem energieffektivt i vinter?
– I vinter får vi räkna med att priserna kan stiga till fem, sex, sju kronor per kilowattimme, säger Tomas Öquist och tillägger att elkrisen är långt ifrån över.
Det är därför aktuellt att rusta inför stundande vinter redan nu, någonting som både kan hjälpa dig spara pengar omgående och på sikt.
Vi har redan nämnt möjligheten att energirenovera hemmet genom att investera ibland stora summor för att på sikt gardera sitt hem mot energitjuvar. Ett välisolerat hem behöver exempelvis ofta färre timmar uppvärmning än ett dåligt isolerat hus där värme slinker ut och som därför behöver fler timmar uppvärmning, för att kompensera för den värme som hemmet förlorar.
En omfattande energirenovering är ofta någonting man planerar över flera år, just eftersom det initialt krävs en större investering. Samtidigt sitter en kostnadseffektiv lösning, som dessutom ger resultat direkt, bara ett knapptryck bort.
Effektstyrning sänker elräkningen
Effektstyrning fungerar både direkt och som komplement till en större energieffektivisering. Det gör effektstyrning till den mest kostnadseffektiva samt mest flexibla energieffektiviseringslösningen på marknaden i dag.
Med effektstyrning balanseras effekttopparna ut, vilket sparar dig pengar samtidigt som det avlastar elnätet från högt tryck.
Effektstyrning kan både ske automatiskt som manuellt och innebär ett lyft för både plånbok och fastighet. I stället för att exempelvis ladda elbilen när alla andra gör det – och därmed när det är som dyrast – hjälper Perific dig att optimera laddningen över tid, vilket innebär lägre effekt och lägre elkostnader.
Vi utvecklar alla våra tjänster och produkter med sikte på en hållbar framtid. Därför erbjuder vi mjukvaruuppdateringar till redan installerade produkter så länge hårdvaran har möjlighet att ta emot dem. Det är också därför som vi har valt att snöa in på produkter som inte bara kan hjälpa dig att få sänkta elräkningar utan som dessutom avlastar elnätet, så att det kan hålla längre och för fler.
– För oss är miljöfrågan lika med en hållbar framtid, där effektkurvan jämnas ut genom att vanliga svenska hushåll och företag nyttjar våra produkter för effektmätning och effektstyrning, säger Tomas Öquist.
Publicerad Jun 16, 2023
Uppdaterad Jul 02, 2024
Relaterade artiklar
Ladda din elbil, lös effektproblematiken och sänk elkostnaderna
Med Perific sänker du onödigt höga elkostnader.
I hemmet
Läs artikelnKan man ladda elbilen när det regnar?
Hur fungerar elbilsladdning i regn?
I hemmet
Läs artikelnLadda med sol
Nu kan Zaptec- och Amina-användare ladda bilen med sol, tack vare Perific.
I hemmet
Läs artikeln