Meny

Perific logo
NYHETER

Värmestyrning revolutionerar skärgårdens samfälligheter: ”Har utan tvekan sparat oss minst 50 procent.”

Uppskattad lästid: 7 min

Jan Öman visar sitt elskåp där alla enheter från Perific för värme- och effektstyrning finns installerade.

Vikten av ett fungerande vatten- och avloppsystem är någonting som de flesta av oss inte tänker på dagligdags. Men för stugägarna i skärgården har det blivit en hjärtefråga, då den bergiga terrängen inte tillåter dem att gräva ner sitt system. Tack vare LTA-teknik kombinerat med isotermrör kan systemet vara ovan jord men baksidan är höga elkostnader. Vi intervjuade Jan Öman om hur Perifics lösning har hjälpt grannskapet att spara pengar.

När vi först träffar Jan Öman är det i hans båt som ska ta oss över till hans ö, Risholmen, bara ett stenkast från var vi först skakar hand. Risholmen har, som många andra öar i skärgården, en bergig terräng som av ekonomiska skäl inte är lönsam att spränga. Vatten och avlopp, vilket normalt sett är förlagt under markytan, är i dessa fall ovan jord, någonting som skulle kunna skapa problem under årets kalla månader om det inte vore för de värmeslingor som löper inuti varje rör för att undvika att de fryser.

Värmeslingorna slås, förenklat förklarat, på inför vintern och av inför sommaren. Men eftersom de under vintermånaderna är påslagna oavsett hur kallt eller varmt det är i marken drar de också på sikt mycket el i onödan. Det här råder Perific bot på, menar Jan Öman som är elektriker i grunden och ansvarig för Risholmen vatten och avlopp: ”Utan tvekan måste man ju spara 50 procent – och ibland sparar man mycket mer. Jag kan inte säga exakt vad snittet under en säsong skulle vara men jag skulle tro att man kan spara en 60 procent, mot att bara låta det gå, så att säga, för det är ju alternativet.”

Automatiserad styrning är ett nödvändigt komplement till systemet

Jan Öman och Tomas Öquist, grundare och CTO på Perific, diskuterar lösningens funktionalitet på ön.

Jan Öman och Tomas Öquist, grundare och CTO på Perific, diskuterar lösningens funktionalitet på ön.

”Vi är 40 fastigheter och själva anläggningen fungerar som en samfällighet oss emellan, kan man säga”, förklarar Jan Öman när han visar oss runt på ön på en slingrig stig i riktning mot elskåpet. ”Och det är ju då bergsterräng, så vi har lyckats få ner isotermslangarna hjälpligt under marken.”


Ön, som är avlång med ena spetsen i söder och den andra i norr, har en höjdskillnad på uppskattningsvis femton meter från den lägsta till den högsta punkten och ser ut som de flesta andra skärgårdsöar. Vi sicksackar mellan stugor som tack vare vatten- och avloppssystemet kan fungera både som sommarboenden och som permanenta bostäder. Sedan tre till fyra år tillbaka har ön varit utrustad med den kombinerade lösningen av LTA-teknik (Lätt Trycksatt Avlopp) och isotermslangar.


”Vi körde nog ett år utan Perific med manuellt på- och avslag av systemet. Men då var det en väldigt mild vinter. Det var liksom inget krävande klimat då, utan det var nästan plusgrader hela vintern. Men vi insåg ju att vi måste ha någon automatisering av det hela”, säger Jan Öman och förklarar hur och var de grävt ner slangarna så gott det gått. ”Och det är el på allting då, så kör man det hela tiden är det ju ganska kostsamt. Det var ett stort framsteg när vi fick den här styrningen.”


Jan Öman berättar vidare att slingorna nu enkelt kan slås av eller på direkt från Perific-appen, men att de också är kopplade till temperaturmätaren, Sense, som finns på två olika punkter på ön. Om temperaturen går under ett givet gradtal slår Perific automatiskt på värmeslingorna i rören och på samma sätt stänger Perific av slingorna om temperaturen ökar. Eftersom temperaturerna varierar även under vintern finns det mycket pengar att spara i rena elkostnader på ett sådant automatiserat system, menar han.


”Har man ingen styrning alls så är det ju vinst varje gång att investera i ett sådant här system, det är ofrånkomligt. Ligger man och tuggar, oavsett hur lite det är det blir det liksom stora pengar med tiden. Och vi använder ju energi när det är som dyrast hela tiden, kan man ju säga, för när det är kallt, ja då stiger ju priset. Så vi får ju liksom aldrig någon glädje av någon sommarsäsong i systemet, för då är det ju av om man säger så. Vi köper ju när det är dyrt. Nej det är jätteviktigt att styra”, slår Jan Öman fast.


Appen ger frihet: ”Har man det här systemet behöver man inte göra någonting”

Närbild på installation av mätenheter

Enheterna för värme- och effektstyrning är installerade och placerade inuti elskåpet.


Det är tack vare Perifics produkter och app som Jan Öman och resterande boende på ön har friheten att styra systemet varifrån de vill. För Jan Öman, som i dagsläget är den som ensam styr och övervakar öns vatten och avlopp, är det här avgörande eftersom han bor i Spanien flera månader om året och då inte har möjlighet att titta till systemet i person. Utan Perific skulle han därför bli tvungen att låta värmeslingorna vara på under alla kalla månader, för att försäkra sig om att rören inte fryser igen. Men det, menar han, är inte rimligt när det finns ett alternativ som Perific att tillgå.


”Har man det här systemet som vi har nu behöver man ju inte göra någonting, då kan man sitta varsomhelst och titta på det genom appen men i annat fall så ja, jag skulle inte våga lämna det utan någon slags tillsyn och allra helst daglig tillsyn om det vore kallt. Jag vet inte hur man gör annars, då får man väl slå på värmen och hoppas att allt håller, kan man säga. Nej, man måste ha någon form av övervakning och styrning, tycker jag.”


Men appen visar inte bara huruvida systemet fungerar som det ska eller inte, utan här finns också mer specifik information om bland annat energiförbrukning och temperaturer i realtid.


”Det är en fördel att kunna se exakt förbrukning. I appen ser jag här då precis hur mycket effekt den tar vid varje enskilt tillfälle, och det är ju bra för mig att se att anläggningen funkar och att jag har värme i hela systemet”, berättar Jan Öman.


Genom appen kan Jan Öman se hur Perific slår av och på systemet utifrån de parametrar som satts upp. Han måste inte gå in och kolla, understryker han då systemet sköter sig själv, men han tycker också att det är roligt att hålla ett öga på vad som händer, särskilt när det också sparar honom och de 39 andra hushållen pengar, i det här fallet uppskattningsvis över 50 procent.


”Man utnyttjar ju det systemet maximalt kan man säga, för att bara låta det rinna på hela tiden det är helt värdelöst – och det kanske man hade gjort ett antal år tillbaks men idag så är det inte aktuellt”, förklarar han och fortsätter: ”Framför allt kan man ju styra det efter behov, eftersom elenergin är ganska dyr nu, och den går ju bara när den behövs. Det ger oss ett stort värde, för det är lätt att spara pengar genom att stänga av i rätt ögonblick”, avslutar Jan Öman.

Flow Product
VÄRMESTYRNING

Kontakta din elektriker eller läs mer om Flow här.

Publicerad Sep 12, 2024

Uppdaterad Sep 12, 2024

Relaterade artiklar

ARTIKEL
APR 13, 2023

optiCharge lanseras till Charge Amps

Nu lanseras Perifics optiCharge till Charge Amps.

ARTIKEL
FEB 20, 2023

optiCharge lanseras till Zaptecs laddboxar

optiCharge är ett automatiserat system för elbilsladdning.

ARTIKEL
DEC 10, 2021

Max Söderberg Järfälla Energi

Järfälla Energi är en av Stockholms större installatörer

ARTIKEL
DEC 23, 2022

Perific i dag och i framtiden - Intervju med Gustav Dafnäs

Intervju med vd Gustav Dafnäs om Perifics framtidsvision.